• Hjem
  • Skoletjeneste
  • Billedevæg
  • Støt gården
  • Bliv frivillig
  • Om os
  • Arrangementer, priser og åbningstider
  • Webshop
    • Salg
    • Bøger
    • Magneter
    • Frederikshavner Krudten
    • Fladstrand Sommerkage
    • Frederikshavner Tordenskjoldhatte
    • Festkagen
  • Opskrifter
  • Frivilligside

Frederikshavner
Krudten





DESIGNET

AF

VIVI BOYSEN FRANDSEN



FREDERIKSHAVNER KRUDTEN





Frederikshavner Krudten er en portionskage, som skal symbolisere vores flotte og historiske krudttårn, der har været en del af Frederikshavns vartegn siden 1690. Kagen indeholder vaniljebund med en blød midte af jordbærpuré, dækket af en frisk jordbær mousse. Næste lag er et tydt, syrligt lag lime ganache. Herefter kommes et lag nutella crunch oven på. Til sidst støbes den lille kage i en lækker vanilje mousse, som symboliserer det smukke hvide murværk på krudttårnet. På toppen er der pyntet med skiver af friske jordbær, som skal symbolisere det røde tegltag på krudttårnet.



Ingrediensliste





Vaniljebund

6 æg

240 g sukker

1 spsk vaniljesukker

180 g mel

1,5 knivspids salt

1,5 tsk bagepulver


Jordbærpuré

800 g jordbær

4 spsk rørsukker

2 spsk citronsaft


Jordbærmousse

3 blade husblas

300 g hvid chokolade

135 g jordbærpuré

1 tsk vaniljepasta / vaniljesukker

40 ml citronsaft





Lime ganache

100 g hvid chokolade

1 økologisk lime

50 ml fløde

grøn pastafarve


Nutella crunch

50 g sukker

100 g hasselnødder

200 g nutella


Vaniljemousse

3 blade husblas

200 g hvid chokolade

300 ml fløde

1 tsk vaniljepasta / vaniljestang


Vaniljeflødeskum

1/4 l piskefløde

1 tsk vaniljepasta /vaniljesukker


Pynt (Tag)

Friske jordbær




fremgangsmåde





Vaniljebunde

- Pisk æg, sukker og vanilje lyst og luftigt, vend forsigtigt mel, salt og bagepulver i dejen.

- Kom dejen i en bradepande.

- Bag ved 180 grader i alm. ovn i ca. 12-15 min


Jordbærpuré

- Kom alle ingredienserne i en gryde, lad jordbærrene koge i cia. 15 minutter, rør i gryden undervejs.

- Stavblend den

- Lad kompotten køle af.

- Når puréen er kølet lidt af kommes den i små runde silikoneforme Ø40 mm i ca. 1 cm. tykkelse. Kommes derefter i fryseren. Gerne natten over.


Jordbærmousse

- Udblød husblassen i koldt vand, smelt chokoladen i en skål over vandbad, bring jordbærpuré, vanilje og citronsaft til kogepunktet i en lille gryde, og tag gryden af varmen.

- Vrid husblassen fri for vand, rør den ud i den varme jordbærpuré, hæld jordbærpuréen over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber til massen samler sig.

- Pisk fløden til let skum. Vend skummet i chokoladen lidt efter lidt.


Lime ganache

- Hak chokoladen fint, og kom den i en skål.

- Riv skallen af limefrugten fint, pres limefrugten og varm forsigtigt saft, skal og fløde op.

- Kom grøn pastafarve i limefløden.

- Hæld limefløden over chokoladen, vent et øjeblik, og rør så rundt i midten af skålen til ganachen samler sig.

- Si til sidst lime ganachen.


Nutella Crunch

- Sukker hældes på en pande og varmes op ved middelvarme til gylden karamel.

- Tilføj hasselnødder og rør godt rundt.

- Hæld herefter til afkøling på et stykke bagepapir. Når de er kolde hakkes de fint med en savtakket kniv eller i minihakker.

- Smelt nutellaen i en skål over vandbad eller i mikroovnen, tilsæt nøddeblandingen og rør det rundt.


Vaniljemousse

- Udblød husblassen i koldt vand.

- Smelt chokoladen over vandbad og tag skålen af varmen.

- Bring 100 ml. fløde og vanilje i kogepunktet i en lille gryde og tag gryden af varmen.

- Vrid husblassen fri for vand, og rør den ud i den varme vaniljefløde.

- Hæld vaniljefløden ud over det smeltede chokolade, og rør i midten af skålen med en dejskraber til den samler sig.

- Pisk fløden til let skum. Vend først lidt af skummet i chokoladen, og tilsæt det lidt efter lidt.


Vaniljeflødeskum

- Kom vaniljen i fløden og pisk den stiv.





samling af frederikshavner krudten





- Tryk små vaniljebunde ud i Ø60 mm. og ca. 1. cm. tykkelse, og kom den i en silikoneform.

- Tag jordbærpuréen ud af fryseren og kom de små indlæg midt på vaniljebunden.

- Dæk bund og puré med jordbærmousse. Der skal ca. være 1 cm puré fra toppen af puréen.

- Kom kagerne i fryseren ca. 3-4 timer eller natten over.



Kom 2 spsk lime ganache over jordbærmoussen. Kom igen kagerne i fryseren til ganachen har sat sig - ca. 2 timer



Kom derefter nutella crunch oven på lime ganachen, i så tyndt et lag som det er muligt, (her har Vivi rullet nutella crunchen ud mellem 2 stykker bagepapir, og kommet det i fryseren. Når det er frosset stikkes de ud i Ø60 mm, og lægges oven på lime ganachen i formen) og kom det i fryseren i ca. 3 timer eller til crunchen har sat sig.



Tag kagerne ud af fryseren.

Kom vanilje mousse i silikoneforme i Ø70 mm. Fyld dem ca. halvt op. Tryk kagerne fra fryseren ud af silikoneformen og vend dem på hovedet ned i formen med vanilje moussen. De skal trykke så langt ned så bunden ca. flugter med toppen af silikoneformen. Skrab den overskydende mousse af.

Kom de færdig støbte kager i fryseren natten over.



Skær jordbærrene i skiver fra top til bund.

Tag den piskede fløde med vanilje og kom det i en sprøjtepose.

Tryk de frosne kager ud af formen.

Sprøjt en klat fløde på den frosne kage, og kom skiver af jordbær på toppen så den danner et tag på tårnet.

Kagerne stilles nu i køleskabet i et par timer.

De tages ud ca. 1/2 time før de serveres.



MUSEET SOGNEFOGEDGÅRDEN



MELLERGÅRDSVEJ 3, 9900 FREDERIKSHAVN - DANMARK
CVR - 34757976